headershadow

Latest Blogposts

Wel of niet afstappen tijdens een buitenrit?

Veilig buitenrijden, stap af wanneer je angstig wordt

Ziet jouw paard weleens spoken als je aan het buitenrijden bent?
Is deze herkenbaar voor je: het is zaterdagmiddag, de wind is gaan liggen en je hebt eindelijk weer overdag tijd voor je paard. Een fijne buitenrit lijkt jou de perfecte manier om het weekend te vieren. Helaas denkt je paard hier anders over. Jullie zijn een stukje op weg en plotseling wil je paard niet meer vooruit. Hij wil niet voorbij een afvalcontainer, of over een brug, of langs een voor ons onzichtbaar ‘gevaar’.

Het ene paard zal enkel stilstaan en weigeren nog vooruit te lopen, het andere paard laat heel duidelijk merken dat hij weg wil door nerveus te dribbelen, misschien zelfs te steigeren of te willen omdraaien en terug naar stal te rennen. Ook als het niet direct gevaarlijk wordt, kun jij hier best onzeker van worden. Of juist gefrustreerd. Je had immers zo’n mooie buitenrit in de planning. Hoe kom je nu verder?

Het meest gehoorde commentaar is: “niet afstappen, dan heeft je paard gewonnen!”

Ik zeg: stap juist wél af!
En waarom?

Omdat er 3 goede redenen zijn waarom je vanaf de grond méér succes hebt:

1) een bang paard denkt niet in ‘winnen’ en ‘verliezen’. Een bang paard wil veiligheid. Dat vindt hij niet bij een ruiter die boos wordt. En ook niet bij een ruiter die gespannen in het zadel zit. Je paard kan wél zekerheid vinden als jij met je voeten stevig op de grond staat. Voel jij je niet 100% vertrouwd en ontspannen in het zadel? Stap dan af, wandel een stukje en stijg weer op als jij en je paard relaxed zijn. Ja, als jij of je paard snel onzeker wordt, zul je regelmatig een stukje langs je paard lopen. Maar is dat erg? Is het winnen van vertrouwen (of: het niet verlíezen van vertrouwen) een probleem? Lijkt mij toch niet!

2) ieder paard heeft baat bij een goede leider, of hij nu staakt uit angst, of uit dominantie. Een onzekere ruiter straalt geen leiderschap uit. Ben je gespannen, dan merkt je paard dat direct op. Ben je op de grond zekerder, dan voelt je paard dat, absoluut! Een angstig paard zal zich kunnen ontspannen als jij zelfverzekerd bent en rust uitstraalt. Wat nu als je paard gewoon geen zin heeft? Ook dan helpt het om af te stappen. Afstappen is geen beloning als jij je paard vanaf de grond wél kunt overtuigen om door te lopen! Naast je paard heb je nu eenmaal wat meer mogelijkheden om hem weer in beweging te krijgen. (en mocht je die vaardigheid nog niet hebben, dan is het hoog tijd om wat meer grondwerk te doen!)

3) meerdere slechte ervaringen, bevestigen een verkeerd patroon. Zie je op tegen een buitenrit omdat je paard vaak op hetzelfde punt moeilijk gaat doen? Rijd je telkens tot hetzelfde bruggetje, omdat je paard nu eenmaal niet verder wil? Of is het je paard eenmaal ‘gelukt’ om te draaien en richting huis te rennen, omdat jij hem niet kon houden? Dan zal dat steeds vaker voorkomen. Stap jij af vóórdat deze situatie zich voordoet en overwin je dit punt aan de hand, dan doorbreek je het patroon.

Goed, je staat op de grond, wat nu? Geef je paard de tijd te ontdekken dat hij hier niet opgegeten gaat worden (serieus: dat is de grootste angst van paarden!). Vanaf de grond kun je je paard voorbij het ‘gevaar’ leiden. Als jij zelfverzekerd voorop loopt, bewijs je aan je paard dat er geen gevaar is.

Nog beter is het om niet enkel voorbij iets engs te wandelen, maar hier meerdere keren langs te gaan. Net zolang tot je paard niet meer snuift of dribbelt, maar ongeïnteresseerd voorbij die afvalcontainer of over dat bruggetje gaat. Dán heb je een overwinning behaald. Samen met je paard. Waar je bovendien de volgende rit profijt van hebt.

Durf jij de volgende keer af te stappen, wanneer je je in het zadel geen goede leider voelt? Niet alleen als je onzeker bent, maar ook wanneer je boos wordt? Je paard leert hierdoor dat hij in elke situatie op je kan vertrouwen. En jij brengt jezelf én de relatie met je paard niet in gevaar door koste wat het kost te blijven zitten (met het gevaar te vallen, vertrouwen te verliezen etc. etc.)

Vertrouw op je gevoel, geef vertrouwen aan je paard en geniet van jullie samenzijn! 

Verkoop van topkwaliteit Natural Horsemanship materiaal


Meer over

0 reacties op “Wel of niet afstappen tijdens een buitenrit?

Plaats een reactie


*