headershadow

Latest Blogposts

Wat je paard eigenlijk bedoelt, als hij NEE zegt...

Doet jouw paard altijd precies wat jij wil? Ik kan het mij niet voorstellen. Enkel in de droomwereld van pennymeisjes reageert hun ongetemde hengst zonder aarzelen op de lichtste hulpen. Wanneer je regelmatig met paarden omgaat, weet je dat het heel gewoon is dat je paard soms ‘nee’ zegt. Op een vraag die je voor het eerst stelt, of op een hulp die je dagelijks geeft.

Het kan een kleine ‘nee’ zijn, zoals het been niet willen optillen als je de hoeven gaat uitkrabben, of een stap opzij zetten net als jij wil opstijgen. Het kan ook een hele duidelijke 'NEE' zijn, zoals steigeren bij het trailerladen, of weigeren voor een hindernis.

Telkens wanneer je paard niet op de gewenste manier reageert op jouw hulp, zegt hij ‘nee’ tegen jou. Hoe meer ervaring je met paarden hebt, hoe makkelijker je dergelijke discussies oplost. Je kunt een andere hulp geven, of juist langer aanhouden met dezelfde hulp. Maar voordat je direct een manier verzint om de discussie te ‘winnen’ en zijn ‘nee’ te veranderen in een ‘ja’, is het goed om eens te bedenken: waarom zegt het paard ‘nee’? Zegt hij eigenlijk wel alleen ‘nee’, of zit er meer achter?

Als een paard ‘nee’ zegt, geeft hij eigenlijk een van deze 4 antwoorden:

Ik snap dit niet.
Ik durf dit niet.
Ik kan dit niet.
Ik wil dit niet!

1) Je paard snapt je niet. Als je een jong paard hebt, of je paard een nieuwe oefening vraagt, vind je het logisch dat hij de hulpen niet gelijk snapt. Ook bij een ervaren paard kan het echter gebeuren dat hij je niet begrijpt. Zo kan het zijn dat je een bekende hulp geeft in een nieuwe situatie. Misschien begrijpt hij je beenhulp prima wanneer hij op de volte loopt, maar snapt hij het niet wanneer je diezelfde hulp geeft in een zijgang.

Soms ligt het niet aan de hulp die je geeft, maar wordt je communicatie verstoord door tegenstrijdige signalen. Spanning in jouw eigen lichaam is zo’n stiekeme verstoorder: Als je zelf niet helemaal zeker bent of je paard wel springt, neem je (onbewust) de teugels net iets strakker en wordt je zit iets minder stabiel en zeker. Je paard voelt jouw twijfel en zegt: 'Nee, ik weet niet of ik wel moet springen, voor de zekerheid stop ik.'

2) Je paard durft iets niet: Paarden hebben van nature, in meer of mindere mate, angst voor alles wat nieuw en mogelijk gevaarlijk is. Zij zien de wereld anders dan wij. Heb je ooit meegemaakt dat je paard linksom wel over een hindernis gaat, maar rechtsom bij diezelfde hindernis weigert? Een schaduw die hij vanaf de linkerkant niet ziet, kan hem laten schrikken als hij rechtsom gaat.

Niet durven is veel vaker de oorzaak van een 'nee' dan wij denken. De eerste signalen van spanning zien wij namelijk gemakkelijk over het hoofd. Ook zonder zichtbare paniek, kan een paard bang zijn. Een gespannen paard kan moeite hebben om zijn voeten op te tillen, ook als hij op het eerste gezicht niet nerveus lijkt.

3) Je paard kán iets niet: Soms zit de oorzaak van de ‘nee’ niet tussen zijn oren, maar in de rest van zijn lijf. Je paard kan stijf zijn, onvoldoende handigheid hebben, of ergens pijn hebben. Paarden kunnen het niet zeggen als ze ergens pijn hebben. Het vergt daarom een oplettend oog om te zien of iets hem fysiek beperkt. Zou jij een fysieke reden kunnen bedenken, waarom je paard zijn been niet omhoog kan houden bij de hoefsmid?

4) Het paard wíl niet: Veel te vaak wordt gedacht dat het paard ‘gewoon geen zin’ heeft. Om de trailer in te lopen, om voorbij dat schuurtje te lopen, om over die hindernis te springen... “Geef hem maar een tik”, roepen omstanders dan. Natuurlijk zijn er momenten waarop je paard geen plezier heeft in bepaalde oefeningen en daarom niet wil meewerken. Het kan ook zijn dat hij twijfelt aan jouw leiderschap en zelf een beter idee heeft.

Hoe maak jij er een 'ja' van?

Een extra aanmoediging n de vorm van een tik met de zweep zou je paard best kunnen overtuigen om wél te doen wat jij wil. Is dit echter jouw oplossing voor élke 'nee' van je paard? Dan mis je een hoop subtiele signalen! Kleine problemen op het gebied van onbegrip, angst of fysiek ongemak kunnen uitgroeien tot het niveau waarop je je paard niet meer overtuigt met een sterkere hulp. En 'opeens' is het paard onhandelbaar geworden...
Het is beter om de subtiele signalen te leren herkennen en je vraag aan te passen wanneer je paard niet durft, je niet begrijpt, of iets niet kan. Zo werk je aan een betere relatie en krijg je een welwillend, meewerkend paard.

De volgende keer dat jouw paard 'nee' zegt, neem jij dan even de tijd om uit te vinden wat hij daarmee bedoelt?

Verkoop van topkwaliteit Natural Horsemanship materiaal
Meer over

0 reacties op “Wat je paard eigenlijk bedoelt, als hij NEE zegt...

Plaats een reactie


*