headershadow

Latest Blogposts

Wat betekent paardvriendelijk eigenlijk?

Regelmatig houd ik me bezig met deze vraag omdat het me steeds weer terug brengt naar de basis van alles.

Ik ben in mijn leven veel met paarden bezig en toevallig gebeurd het trainen of houden van deze prachtige dieren niet altijd even vriendelijk maar als ik even kort om me heen kijk en zie hoe we met elkaar omgaan is dat ook helemaal niet zo vreemd.

Dus eigenlijk kunnen we het woord paard ook weglaten en dan blijft vriendelijk over. Want ik wil niet alleen paardvriendelijk zijn maar ook mensvriendelijk en hondvriendelijk maar ook aardevriendelijk en kindvriendelijk en zo kan ik er nog 100 opnoemen.

Met deze gedachte spelend komt het er dus in het kort op neer dat het trainen van een paard eigenlijk een oefening is in vriendelijkheid in het moment en dat het belangrijk is dat je hier open voor staat en dit wilt. Ik heb de definitie van vriendelijk eens opgezocht in de dikke van Dale en dit is wat er stond:

vrien·de·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoordvan goede gezindheid getuigend; welwillend, hartelijk: vriendelijk lachen; diervriendelijk,gebruik(er)svriendelijk, klantvriendelijk, milieuvriendelijk, publieksvriendelijk,vrouwvriendelijk met aandacht, zorg, genegenheid voor dieren enz.

Het gaat dus over een bepaalde gezindheid, gemoed, houding tegenover alles. En het verbluffende vind ik dat dit in het 'Paardvriendelijke' Parelli Programma eigenlijk al meteen op de eerste plaats komt in de vorm van de eerste sleutel tot succes.

~Attitude~

Uiteindelijk zit het al dan niet vriendelijk zijn geheel in je zelf en kun je die gemoedstoestand meenemen in de momenten waarop je je paard traint. Of op de momenten dat je een bumperklever aan je auto hebt, in de file staat, iemand voor laat gaan bij de kassa, het regent en waait tegelijk, iemand te laat komt etc.

Diep van binnen wil iedereen vriendelijk zijn tegen anderen, paarden, de aarde of iets anders. Van nature is iedereen goed, soms komt het alleen wat rottig tot uiting. Vaak is een onvriendelijke houding (onvriendelijk wordt door de dikke van Dale vertaald als 'niet vriendelijk' ha ha ha) een teken van onmacht, onkunde of gewoon een slecht moment, want iedereen is mens.

Om bij mijn paard dus zo vriendelijk mogelijk te zijn zal ik mij dus eerst bewust moeten zijn van mijn gemoed. Naast vriendelijkheid zijn er namelijk nog tal van andere menselijke emoties die het gemoed kunnen omschrijven 🙂 .

En als mijn gemoed dan niet vriendelijk is kan ik even tijd nemen om te onderzoeken waarom dat zo is en of ik er op dat moment nog iets aan kan doen. Als er iets is wat mijn niet vriendelijke gemoed niet heeft verdient en in alle gevallen onschuldig is aan mijn gemoed is het wel mijn paard.

Op het moment dat ik erachter kom dat ik nog  niet in staat ben vriendelijk te zijn bij mijn paard kan ik beter niet gaan trainen. Als ik de eerste sleutel tot succes heb gemeesterd dan kan ik door naar nummer 2.

~Knowledge~

Oftewel 'kennis', daarover zal ik schrijven in mijn volgende blog!

logo

2* Parelli Professional Anna de Winter

www.tophorsemanship.com

Hi, ik ben Anna en ik ben gelukkig. En biografie is meestal zo'n eindeloos verhaal met wat iemand allemaal gedaan heeft in het verleden en welke belangrijke mensen er aan te pas kwamen. Ik wil daaraan niet meer mee doen. Omdat ik vind dat het heel weinig zegt over wie ik werkelijk ben. Ik zou iedereen die op mijn pad komt willen uitnodigen om samen met mij gelukkig te zijn en misschien kan ik je dan ook nog iets leren over wat je paard je eigenlijk probeert te vertellen. Ik zie mezelf als een paardentolk. Geen coach, geen instructeur, geen wijsgeer. Mijn roeping is zo eerlijk mogelijk met al mijn zintuigen op te vangen wat het paard, de relatie en de mens nodig heeft om gelukkig te zijn en dit te vertalen naar de mens aangezien die instaat is om aan de situatie iets te veranderen. Bij mij dus geen zoete broodjes, laffe technieken of wenselijke antwoorden. Maar gewoon heel helder en duidelijk een aanwijzing in het nu. Geluk is een moment, een gevoel, een staat van zijn. Dat deel en draag ik graag uit.
Meer over

0 reacties op “Wat betekent paardvriendelijk eigenlijk?

Plaats een reactie


*