headershadow

Latest Blogposts

Je paard in de mensenwereld, help jij hem hiermee omgaan?

paard nieuwsgierig bij plastic zeilVroeger was het leven van paarden erg eenvoudig: ze leefden op grote vlaktes, waar ze ver om zich heen konden kijken. Voor hun veiligheid zochten ze elkaar op, want 10 paar ogen zien meer dan 1. De oudere paarden kenden de omgeving goed en zagen het direct wanneer iets 'anders' was. Wanneer er gevaar dreigde, zetten ze het op een lopen, tot ze weer veilig waren. Soms werd een zwakker kuddelid gepakt, maar meestal was het een rustig leventje.

Hoe anders is het dagelijks leven van het moderne paard. Open vlaktes zijn lang niet voor ieder paard weggelegd. Wij mensen nemen ons paard vaak in zijn eentje mee, dus zonder steun van soortgenoten. We verwachten dat hij zonder twijfelen door een smalle gang de rijbak in loopt, een plek waar hij weinig uitzicht heeft. Ook verandert zijn omgeving continue: spullen liggen op een andere plaats, auto's rijden langs, we gaan dan weer hier, dan weer daar rijden... kortom: er is een heleboel om te verwerken voor dat paardenbrein. Gelukkig kunnen paarden zich best goed aanpassen aan dit moderne leven. Toch gebeurt er soms iets, waardoor ineens het instinct van je paard naar boven komt en hij niet meer zijn ontspannen zelf is. Hoe ga je hiermee om?

Het zou mooi zijn, wanneer je paard zóveel vertrouwen heeft in jou als leider, dat hij van niets ter wereld van zijn stuk gebracht wordt. Of dat hij zo gefocust is op jou en jij 100% controle hebt over zijn bewegingen, dat hij ook bij angst geen stap anders zet dan jij wil. Maar helaas, er is geen magische truc om in 1 dag het volledige vertrouwen van je paard te krijgen. Vertrouwen groeit, door positieve ervaringen.

En 100% controle? Dat willen de fabrikanten van hulpteugels, bok-stoppers en andere gadgets ons graag verkopen. Vaak zijn deze hulpmiddelen alles behalve paardvriendelijk. En zelfs het scherpste bit biedt geen controle over een paard dat echt bang is.

Wat kun je doen als je paard ergens bang voor is?

Globaal gezien heb je 3 opties:

Je kunt het gevaarlijke object ontwijken: als je paard bang is voor verkeer, kun je in de bak blijven. Is hij bang voor waterplassen, dan rijd je er omheen. Wordt hij nerveus van de trailer, dan blijf je op eigen terrein. Het grote nadeel van deze strategie is dat je paard er niet dapperder van wordt. Sterker nog, hij zal mogelijk angstiger worden en nieuwe spoken ontdekken in zijn huidige omgeving.

Optie 2 is het desensibiliseren (ongevoelig maken) voor het object waar hij angst voor heeft. Een rechtlijnige manier om dit aan te pakken is je paard net zo lang confronteren met 'het gevaarlijke object' tot hij er niet meer op reageert. Heeft hij angst voor trekkers? Zet hem in de paddock en laat een boer net zo lang heen en weer rijden met een trekker tot je paard er niet meer op reageert. Is je paard bang voor plastic zakjes? Wapper net zo lang met een plastic zak om hem heen, tot hij het geritsel negeert.
Dit kan goed werken, wanneer het om één specifiek voorwerp gaat, maar het vergroot niet direct het zelfvertrouwen van je paard. Je paard leert wel dat hij in deze situatie, met deze voorwerpen, niets anders kan dan ze negeren. Op een nieuwe plek of met een groene trekker in plaats van een rode kan hij opnieuw schrikken.

Er is nog een 3e optie. Deze heeft het meeste effect op de lange termijn en in verschillende situaties: leer je paard nadenken en nieuwsgierig worden naar dát waar hij angst voor heeft.
Als je weet dat een paard leert, door het vinden van comfort, kun je dit inzetten om hem dapperder en nieuwsgieriger te maken.
Het werkt als volgt: je brengt 'iets' in de buurt van je paard waar hij een klein beetje nerveus van wordt (let op: zodra je paard echt bang wordt neem je een te grote stap!). Dit kan een plastic zakje zijn waar je zachtjes mee wappert, of een paraplu, of misschien wel een trekker. Zodra je paard een klein teken geeft van ontspanning of interesse, haal je het 'enge' uit zijn buurt. Door op het juiste moment te belonen, leert het paard actief naar de ontspanning zoeken wanneer hij van iets schrikt. Juist dit proces, het aanleren van het zoeken naar ontspanning, werkt vervolgens in andere situaties, met nieuwe voorwerpen.

Een paar weken terug zag ik deze methode in een demonstratie van Tristan Tucker weer heel goed toegepast worden. Door een aantal keer op het juiste moment te belonen, leerde hij een schrikachtig paard kaarsrecht over de AC-lijn draven, terwijl hij als 'angstaanjagend jurylid' met een vlag stond te wapperen. Het paard had in zeer korte tijd geleerd dat hij het beste récht naar het spannende voorwerp kon lopen, om vervolgens relaxt stil te staan terwijl zijn ruiter afgroette.

Deze methode klinkt heel simpel en feitelijk is het ook niet meer dan dit. In de praktijk blijkt het echter nog niet direct simpel en makkelijk uit te voeren. Dit komt omdat het een zorgvuldige timing vereist en je je paard goed moet kunnen 'lezen'. Dat zijn beide onderwerpen waar je veel ervaring en handigheid in moet. Maar ook wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt, of je timing is nog niet perfect: oefen ermee, begin met kleine dingen en maak je paard dapperder, zodat zijn leven in de mensenwereld weer een stukje makkelijker wordt.

Verkoop van topkwaliteit Natural Horsemanship materiaal
Meer over

0 reacties op “Je paard in de mensenwereld, help jij hem hiermee omgaan?

Plaats een reactie


*