headershadow

Latest Blogposts

In de bak aan de bak: hoe doe je dat?

dressuur trainen in de bak met een vrolijk en meewerkend paardEr zijn aardig wat ruiters die rijden in de bak heel suf vinden. “Beetje rondjes rijden in zo'n bak..., niks aan.”, hoor ik dan. En zo is het ook, tenminste als je niet weet wat je in de bak kunt doen. “Mijn paard vind er ook niks aan. Hij is sloom in de bak.”, is dan het vervolg. Lijkt mij logisch. Hoe leuk kan het zijn met iemand op je rug die er niks aan vindt... Rijden in de bak is best een uitdaging voor een paard met steeds een stukje recht en dan weer een hoek.

Hoe hou je dat lange en hoge paardenlijf dan nog in balans?

Hoe blijf jij als ruiter recht boven je paard?

Begin je er een beetje gevoel voor te krijgen en te merken hoe je paard in positieve zin veranderd, dan wordt de bak leuk, heel leuk! Bijkomend voordeel is dat je paard jou veel beter leert dragen. Gaat het goed, dan zijn jullie een fijn stel. Gaat het beter, dan zijn jullie een goed team. Gaat het nog beter, dan zijn jullie een danspaar. Geconcentreerd gaan jullie samen door de bak. Je voelt elkaar perfect aan...!

Maar..., laten we bij het begin beginnen: de mens of wel: Humanship!

 

Als je iets gaat doen met een paard, met welke intentie ga je dan aan het werk? Een paard is altijd allert op zijn omgeving en maakt constant een inschatting of hij veilig is of niet. Hij zal jouw intentie altijd voelen!! Niets is zo verwarrend voor een paard als wanneer hij voelt dat je je anders voor doet dan hoe je je voelt.

Je paard weet het als je intenties niet zuiver zijn. Bijvoorbeeld: ga je met hem aan het werk omdat hij jou een goed gevoel moet geven, dan is de prestatiedruk heel hoog en de kans groot dat hij daar niet aan kan voldoen. Je paard raakt geïrriteerd, omdat je niet naar hem luistert en niet voor hem traint. Hij wordt strak in zijn lijf, haakt af of wordt dwars. Hierdoor kan het zijn dat jij bv. geïrriteerd raakt, je geduld verliest, of in een dip zakt, omdat je het gevoel hebt dat het steeds niet lukt.

Ben je je bewust van deze gevoelens dan kun je met de juiste intentie trainen. Je kunt open staan voor wat je paard nodig heeft en je plan aanpassen als de situatie daarom vraagt. Je kunt trainen vóór je paard!

 

 

Een paard reageert sterk op je lichaamshouding. Het is dus van belang je hier bewust van te zijn. Je lichaamshouding wordt mede bepaald door hoe je je voelt.

Ben je moe, of ben je het zat, dan heb je weinig energie. Je bent niet allert en waarschijnlijk niet consequent. Je zakt een beetje in elkaar. Het paard doet waar hij zin in heeft. Het maakt je niet veel uit.

Ben je bang, dan zit je energie hoog. Je denkt bij het minste of geringste dat het fout gaat. Je reageert zenuwachtig en nerveus. Je wilt er van weg. Het paard heeft geen steun aan je. Hij neemt de leiding over of wordt (samen met jou) steeds banger.

Ben je onzeker en heb je het gevoel dat je het niet kan. Dan kan het zijn dat je jezelf overschreeuwt. Je maakt jezelf weliswaar groot, maar het paard zal weten dat het een luchtbel is. Het kan ook zijn dat je lang na moet denken hoe je iets aan zal pakken of dat je ergens mee begint en dan weer van gedachten veranderd. Het paard probeert je eerst nog te snappen, maar geeft het op als je steeds van koers veranderd en gaat dan zijn eigen gang.

Ben je boos of geïrriteerd dan zal het paard geen respect voor je hebben. De kans bestaat dat hij vanuit angst doet wat je wilt, maar hij kan niet leren vanuit angst. De samenwerking is weg.

Kun je je groot maken vanuit je energie, zonder boosheid of irritatie, dan gaat het paard voor je opzij. Is een paard onzeker zorg dat je zacht bent en toch kordaat, zodat hij steun aan je heeft. Voel goed naar het paard toe wat hij nodig heeft.

Kijk naar hoe paarden in een kudde met elkaar omgaan. De leider is consequent en rustig en maar zeer zelden lelijk naar een ander paard. Hij heeft niet veel signalen nodig om duidelijk te maken wat hij wil. Hoe lager in rang hoe meer bombarie ze nodig hebben om hun plek te verdedigen. Wil je werken met een paard dan kun je kijken wie zijn vriend/vriendin is in de kudde en wat de energie en houding is van dat paard. Dat is kennelijk een manier van benaderen die goed past.

 

Laten we eens kijken hoe je met de input van hier boven een hulp kunt geven aan je paard.

  • Voel eerst of je echt voor je paard bezig bent, hoe is je intentie en je lichaamshouding.
  • Voel dan je lijf. Voel of alles los is, wat los kan zijn. Als je in je kracht bent voelt dat ook zo van binnen. Je staat open voor de ander en bent toch goed bij jezelf. De hulp die je wilt geven begint in jou.
  • Voel in je eigen lijf wat het effect zal zijn van de hulp die je wilt geven, bijvoorbeeld stelling naar rechts. Door in het gevoel te gaan “zitten” geef je al het eerste signaal naar je paard. Je hebt kans dat, als jullie mooi op elkaar zijn afgestemd, je paard al reageert.

Geen reactie? Kijk dan eerst hoe dat voor je is en wat het met je doet. Ben je nog okay, kijk dan of je soms tegen gestelde hulpen geeft ergens in je lichaam.

Weet je zeker dat alles in jou klopt, probeer dan opnieuw. Geef de gevoelshulp eerst en als het nodig is, geef je er de teugel, zit en been hulp bij. Eerst klein en zo nodig groter.

Begrijpt je paard je niet begin dan met een oefening die simpeler is. Door het herhalen van precies de zelfde volgorde van hulpen en steeds vanuit het gevoel in je lichaam te beginnen, zal het paard je gevoel steeds meer als bewuste hulp herkennen.

Je zult zelf steeds beter door hebben wanneer je paard deze gevoelshulp oppikt. Het voelt dan net alsof je hem zachtjes kunt vormen. Zodra hij ook maar een beetje mee doet, natuurlijk alles los en belonen! Geef hem de tijd om er over na te denken, voordat je weer wat vraagt.

 

Veel succes en vooral plezier in de bak!

 

Florien de Graaf

www.sincerita.nl

Verkoop van topkwaliteit Natural Horsemanship materiaal
Meer over

0 reacties op “In de bak aan de bak: hoe doe je dat?

Plaats een reactie


*