headershadow

Latest Blogposts

Het belang van Balans - deel 1

paard, respect, ontspanning, begrip, vertrouwen, energie en balans.

Balans, een sleutelwoordwoord in de omgang met het paard. Er moet een balans zijn in verschillende elementen om ervoor te zorgen dat je een gezond en gelukkig paard hebt en houdt; het gebalanceerde paard.

Het diagram links geeft een aantal van de belangrijkste elementen aan (klik voor een grote versie); respect, ontspanning, begrip, vertrouwen, energie en balans. Respect, begrip en vertrouwen zijn voornamelijk gericht op de mentale kant van het paard. Energie, ontspanning en balans meer fysiek. Ze wegen allemaal even zwaar en de combinatie van alle 6 zorgt voor een gebalanceerd paard op zowel fysiek als mentaal vlak.

In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op de balans tijdens de beweging van het paard; fysieke balans.  De meesten van ons weten door natural horsemanship veel over oefeningen die het paard mentaal in balans houden, maar vaak missen we kennis om hem fysiek ook in balans te houden en dat is zeker net zo belangrijk!

schema_balansVan nature is elk paard scheef; je kan daarbij denken aan meer belasting van de voorhand ten opzichte van de achterhand, verschil tussen belasting links en rechts in zowel de voor- als achterbenen en verschil in beweging in de voor en achterbenen. Dit maakt voor het paard niet veel uit zolang het zelf kan bepalen wat hij doet, hoe lang hij het doet en waar en wanneer. Maar op het moment dat wij dingen van het paard gaan vragen en zeker als wij op het paard gaan rijden kan deze scheefheid problemen veroorzaken zoals overbelasting van spieren, pezen en gewrichten. Deze overbelasting ontstaat doordat het paard zijn gewicht niet goed over zijn 4 benen verdeeld vanwege zijn natuurlijke scheefheid. Deze is verschillend bij elk paard.

Anatomisch gezien is de achterhand van het paard beter in staat om gewicht te dragen en klappen op te vangen dan de voorhand. De achterhand kan beter “scharnieren” tijdens contact met de grond terwijl de botten van de voorhand bij impact veel rechter op elkaar staan. Dit is duidelijk te zien in de tekening hiernaast. Helaas weten veel mensen niet hoe schadelijk verkeerde belasting kan zijn voor de benen van het paard en daardoor belanden er veel jonge paarden met blessures bij de slacht.

Naast overbelasting kan de scheefheid van het paard er ook voor zorgen dat hij moeite heeft met het correct uitvoeren van oefeningen. Het kan zijn dat hij minder buigzaam is naar 1 kant, het bit vast pakt, struikelt, onregelmatigheid in de beweging vertoond, een zere rug heeft, bokt, staakt en nog veel meer! Neem een simpel voorbeeld als de circling game van Parelli®: een paard dat altijd naar buiten kijkt op de cirkel kan dit doen omdat hij mentaal niet bij je is of wellicht zelfs bij je weg wil, maar het kan ook zijn dat hij fysiek niet in staat is om correct op de cirkel te buigen. Als dit laatste het geval is dan kan je nog zoveel oefeningen doen om de aandacht en het vertrouwen van je paard te krijgen, maar die lossen het probleem niet op. Je zal het paard fysiek moeten helpen om te kunnen buigen op de cirkel door zijn lichaam meer in balans te brengen.

Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat het paard zijn gewicht beter gaat verdelen en daardoor gezond blijft en de gevraagde oefeningen makkelijk kan uitvoeren? Door hem stukje bij beetje te leren aan de hand en in het zadel in balans te lopen. Het doel is om het paard te helpen soepeler in zijn lichaam te worden en zijn zwaartepunt (gewicht) meer naar de achterhand te verplaatsen. Hierdoor zal hij zijn voorbenen meer ontlasten en daarmee ook de spieren, pezen en gewrichten.

De combinatie van natural horsemanship met klassieke dressuur is uitermate geschikt om je paard dit op een vriendelijke manier te leren. Deze gecombineerde manier van training noem ik “Natural Gymnastics®”. De isolaties vanuit het natural horsemanship zorgen ervoor dat je een goede basis hebt waarmee je duidelijk en gemakkelijk aan je paard kan communiceren welke voeten je waar geplaatst wilt hebben. Je kunt ze nu gaan samenvoegen met buiging in het lichaam en daardoor komen tot verschillende oefeningen vanuit het dressuur, zoals de schouder binnenwaarts, travers en appuyementen. Deze en andere oefeningen worden ingezet om de achterbenen sterker en buigzamer te maken, de voorhand losser en soepeler en het paard links en recht even flexibel te krijgen. Het paard is degene die beslist hoe snel hij de oefeningen uit kan voeren. Hou rekening met de horsenality/karakter eigenschappen van je paard en gebruik die dingen die hem motiveren in je training. Hierdoor kan je op een speelse manier je paard sterker, soepeler en meer in balans krijgen, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat je het doet vóór je paard.

Persoonlijke informatie
Meer over

0 reacties op “Het belang van Balans - deel 1

Plaats een reactie


*