headershadow

Latest Blogposts

Ben jij weleens angstig bij of op je paard? Zo overwin je die angst!

mogli_vakantieVoel jij je altijd 100% vertrouwd op en bij je paard? Of voel je, net als wij, soms onzekerheid. Bijvoorbeeld als je paard opeens anders reageert dan normaal. Als je iets nieuws wil gaan doen. Of juist wanneer je langs een bekende plek rijdt waar hij soms schrikt. Je kunt angstig worden op het moment zelf, of al buikpijn krijgen wanneer je dénkt aan iets dat je gaat doen.

Waar komt die angst vandaan? 
Heel veel mensen, ook professionals(!) zijn af en toe onzeker. We proberen een logische verklaring te vinden, waaróm we onzeker zijn. Dat is gek. En zinloos. Want onzekerheid en angst hebben geen logische verklaring.

Onzekerheid komt vanuit je onderbewuste. Het is een emotie waarmee onze hersenen ons in veiligheid willen brengen. Als je nerveus, bezorgd of angstig bent over iets, zegt je onderbewuste: “doe dit niet, het is niet veilig!”

Dit onderbewuste werkt heel instinctief en vaak zonder enige verbinding met ons bewuste. Er is dus geen logische reden voor angst. Het enige dat zeker is, is dat je onderbewuste ervan overtuigd is dat je niet veilig bent als je doet wat je wil doen. Het kan goed zijn dat dit komt door ervaringen van 10 jaar geleden, of het kan komen door dingen die in je leven aan de hand zijn, die eigenlijk niets met je paard te maken hebben.

Meestal is het heel handig dat onze hersenen ons beschermen tegen gevaarlijke acties. Het voorkomt dat we onszelf verwonden of in gevaar brengen. Maar soms gaat dit geweldige overlevingsmechanisme ons in de weg staan. Bijvoorbeeld wanneer onzekerheid je tegenhoudt om je doelen te bereiken. Wanneer je door angst verlamd raakt en ook eenvoudige taken niet meer kunt uitvoeren. Of wanneer je al ver vóór je geplande buitenrit buikpijn krijgt of niet meer kunt slapen van de spanning.

Wachten tot het beter wordt helpt niet. Als je niets doet aan je onzekerheid, wordt het eerder erger dan beter! Beseffen dat je onzekerheid geen logische oorzaak heeft, is stap 1. Maar wat doe je dán tegen je angst?

Zodra je je bewust bent van je onzekerheid, heb je de mogelijkheid om er wat aan te doen. Om je bewuster te worden van je hoeveelheid zelfvertrouwen, of het gebrek daaraan, kun je je ONzekerheid een score geven. Zo kun je bijhouden op welk niveau je angst zit en op zoek naar activiteiten die passen bij jouw zelfvertrouwen.

De score die je geeft voor je onzekerheid loopt van 0 (helemaal geen angst, dit doe ik met 2 vingers in mijn neus) tot 10 (dat doe ik nog niet voor een miljoen!). Bij een 5 voel je wel wat kriebels, maar voelt het niet té spannend om het te proberen. Zodra de score meer is dan een 5, doe je het NIET. Zo simpel is het.

Is de score een 6 of hoger, dan zoek je een actie die een lagere score krijgt. Voel je niet schuldig en probeer je ook niet stoerder voor te doen dan je je voelt. Jezelf dwingen om taken uit te voeren die voor jou boven de 5 liggen, zal je zelfvertrouwen eerder doen krimpen dan laten groeien.

Voelt iets als een 8 of 9? Neem een verstandig besluit!

Tijdens onze vakantie hadden we een fotoshoot geboekt. We wilden graag een foto waarop we tegen een heuvel omhoog galoppeerden. Voor ons allebei voelde dit erg spannend, want we waren op een groot terrein en na de top, ging de heuvel net zo steil weer naar beneden. Mogli was wat onstuimig. Met grondwerk was hij bovendien al eens óver de top gerend, waardoor Sandra zei "galop omhoog is voor mij nu echt een 9. Ik stap naar boven, dat is een 4." Zeker met een baby-in-de-buik, een heel verstandig besluit! Doordat Sandra niet over haar grens ging, was een galopje de volgende dag wél mogelijk.

Zo maak je stap-voor-stap van een 7 een 3

CEO had nog nooit in zijn eentje een heuvel omhoog gegaloppeerd, dat voelde voor Eveline als een 7. In overleg bleef Sandra bovenaan wachten en gingen CEO en Eveline eerst in stap omhoog, want dat voelde als een veilige 1. Toen dat goed ging, herhaalden ze het in draf. Wat begon als een 5, werd gaandeweg ook een 2. Door de goede ervaring in draf, was de onzekerheid over de galop gezakt naar een 5. Wel wat kriebels, maar niet met té spannend. CEO galoppeerde omhoog en stopte braaf bij Sandra en Mogli. Eenmaal boven riep de fotograaf 'nog een keer, de foto is niet gelukt'. En ja, daar gingen ze nog een keer. En nog eens, tot die galop ineens voelde als een 3 en Eveline lachend op de foto stond.

 

Dit artikel is geïnspireerd op het blog van Cathy Sirett en in overleg met haar vertaald en bewerkt door Sandra en Eveline.

Verkoop van topkwaliteit Natural Horsemanship materiaal
Meer over

0 reacties op “Ben jij weleens angstig bij of op je paard? Zo overwin je die angst!

Plaats een reactie


*