headershadow

Page content

12 Weken Challenge - Week 5

Die heerlijke, belemmerende Comfort Zone

quote comfort zone paard

Ken je dat gevoel, dat je iets graag wil bereiken, maar op de één of andere manier lijkt het heel erg onbereikbaar? Of je weet heel goed welke stappen je nog moet zetten richting dat doel, maar deze zijn zijn moeilijk, zwaar of ongemakkelijk.

Misschien ervaar je dit wel tijdens je challenge. Dat je een mooi doel hebt opgeschreven voor jezelf, maar je ondanks je uitgedachte stappenplan blijft hangen bij de oefeningen die jij en je paard al goed kunnen. Dan heb je last, van je heerlijke, belemmerende comfort zone.

De comfort zone omvat alles wat makkelijk is, plezierig voelt en waar je geen moeite voor hoeft te doen. En zeker in de winter is het verleidelijk om 'lekker' in je comfort zone te blijven zitten. Lekker warm, bij de kachel, want buiten is het koud.

Als jij tevreden bent met alles wat je nu kunt en doet met je paard, helemaal prima. Maar waarschijnlijk had je je dan niet opgegeven voor de 12-weken challenge! Je wil vooruit, je wil verandering en groei en je hebt mooie doelen te bereiken waar je blij van wordt! En daarvoor zul je toch écht uit je comfort zone moeten komen.

comfort zone schematischOp het randje buiten de comfort zone, in de leer zone, vinden groei en ontwikkeling plaats. Niet té ver erbuiten, want dan kom je in een gebied waar de kans op succes heel klein is. Denk hierbij aan het voorbeeld van het leren springen.

 

Stel, je wordt tijdens je eerste springles direct gedwongen wordt om hoog te springen. Terwijl je paard nog wat angstig is voor gekleurde balken en jij nog geen stabiele verlichte zit hebt. Grote kans dat jij of je paard in paniek raken, verstijven en angst krijgen om te springen.

 

Gelukkig is de comfort zone geen vastomleind gebied, je comfort zone kan namelijk groeien, door elke goede ervaring die je meemaakt. Of... krimpen, bij slechte ervaringen of door helemaal niets te ondernemen. Elke keer wanneer je iets in de leer zone onderneemt en dit succesvol afsluit, wordt het wat vertrouwder.

Tot de ervaring die ooit spannend was, binnen je comfort zone valt. Je comfort zone groeit, wat ooit ver in de rode zone stond, wordt langzaam oranje, tot ook dit bereikbaar is.

Omdat jij je ingeschreven hebt voor de challenge, gaan we er vanuit dat jij je comfort zone wil laten groeien. Misschien heb je doelen die nu zelfs in de paniek zone zitten, maar die je wél heel graag wil bereiken.

Tips om uit de comfort zone te komen:

1) Maakt het zichtbaar. Wat zit er in je comfort zone? Waar zit(ten) je doel(en)? En waar zitten de stappen die je uitgeschreven hebt? Maak er een volgorde in, van dichtst bij de comfort zone, naar verder weg.

2) Maak er een gewoonte van. Probeer elke keer bij je paard 1 activiteit te ondernemen die buiten je comfort zone valt. En schrijf het op!

3) Vraag hulp. Durf je meer met iemand erbij, of heb je een stok achter de deur nodig? Bel of mail dan nú een vriendin, om een afspraak te maken voor deze week.

 

Nu horen we graag van jullie:

- Wat zit er bij jou in je comfort zone, dat bijvoorbeeld een jaar geleden nog helemaal niet vanzelfsprekend was?
- Waar zitten jouw doel en je stappen?
- En heb je nog een extra tip om uit de comfort zone te stappen?

PS: in onze blog staat nog een nuttig artikel over het overwinnen van angsten.

5 reacties op “12 Weken Challenge - Week 5


Comment author said

Door Suzanne Graauw op 10 februari 2015 om 14:41

Deze week ligt de Challenge op z'n kont door de griep:(
Maar ik weet precies de grens van m'n comfort zone hoor, die ligt op 500 meter vanaf m'n wei of erf van maneges waar ik met de trailer naar toe ga.
Mijn voornemen is dus om komende week naar 700 meter te gaan 🙂 Het lijkt echt n psychische grens, gek he?

 

Comment author said

Door Gaby op 11 februari 2015 om 14:51

- Wat zit er bij jou in je comfort zone, dat bijvoorbeeld een jaar geleden nog helemaal niet vanzelfsprekend was?

Thuis trailerladen zit nu in onze comfort zone, een jaar geleden was dat echt niet het geval. Hij sloot zich compleet af en er was niks meer mee te doen. Ja wachten, heel lang wachten. Gelukkig hebben we dat kunnen doorbreken en gaat het thuis nu super goed. afgelopen weekend had ik de trailer in de bak en hem @liberty meegenomen naar de bak. Nog voordat ik de bak dicht had stond hij er al in, want nu is de trailer leuk en moet en zal hij er in of het nou mag of niet... Op vreemd terrein ligt het trailerladen echter nog niet binnen de comfort zone, al wordt dit ook langzaam steeds iets beter.

- Waar zitten jouw doel en je stappen?

Om door te gaan op de trailer is mijn doel hem overal te kunnen laden zonder dat hij zich afsluit. Door de trailer steeds ergens anders neer te zetten, een paar keer te laden tot het soepel gaat en hem er dan weer uit te halen en terug naar huis te lopen/rijden gaat het al een stuk beter. En als we ergens heen gaan laad ik gewoon met veel geduld en zie ik het als mooie oefening.

Met mijn doel voor deze challenge ligt de stick to me met erg dicht bij mij in de gele zone. Wil ik dit doen met hem links van mij zitten we op dit moment in de rode zone. Dit delen we dan op in kleine stapjes waardoor we constant in geel/op het randje van rood zitten en teruggaan naar groen om het niet te moeilijk te maken. Dit bereiden we steeds verder uit. De rest van mijn doel ligt in de gele fase op het moment.

- En heb je nog een extra tip om uit de comfort zone te stappen?

Voor mij was het idee dat zij voor mij over die drempel heen stappen genoeg om te weten dat ik dat ook voor hen moet doen. Als we verder willen komen en elkaar nog beter willen begrijpen moeten we voor elkaar uit onze comfort zone stappen en samen groeien. Niet altijd makkelijk, maar je krijgt er zo veel voor terug dat het zonde is om het niet te doen.

 

Comment author said

Door Mandy schipper op 15 februari 2015 om 14:26

Ik kan het me zo echt niet bedenken. Enige wat ik toch niets blijf vinden is het inrijden van jonge dieren, het onvoorspelbare. Echter wegbrengen vind ik ook geen optie dus toch maar zelf doen dan 🙂 en wordt er steeds handiger in.
Ik ben nu ook bezig met twee jonge dieren maar heb gewoon de tijd ervoor. Dus lekker rustig aan. We hebben er al opgezeten en een klein rondje gestapt. Leren ze aan de hand steeds een beetje meer van wat ze straks onder het zadel moeten snappen. Gaat dus goed. Bij een van de twee vond iemand het nodig om zijn pony's op te jagen net dat we erop waren gaan zitten. Pony kreeg wel spanning maar bleef bij ons. Ik ben zo trots op ze!

 

Comment author said

Door Annelies op 15 februari 2015 om 14:57

Goed, mijn challenge was even onderbroken door de griep maar ik sta weer klaar 😉
Mijn eigen comfortzone is tegenwoordig groter dan dat van mijn paarden en daardoor moet ik zelf goed blijven opletten dat ik ze er niet teveel in ga pushen. Springen en galop zou er momenteel buiten vallen, maar dat is nu geen doel omdat ik dit geen van beide paarden kan vragen. Met Birket komen trailerdingen net buiten mijn comfortzone en soms het niet weten waar ik alle energie heen moet dirigeren.
De doelen voor deze challenge zitten bijna allemaal in de groene zone, soms een beetje oranje, voor mij en net op het randje groen/oranje voor Birket. Er daadwerkelijk op stappen zou in het rood zijn, maar ook omdat dit gewoon nog niet veilig is.
- En heb je nog een extra tip om uit de comfort zone te stappen?
Maak er een gedragsexperiment van. Ik ben in opleiding tot cognitief gedragstherapeut. Dan kijk je met mensen eerst welke gedachten ze in de weg zitten. Je pakt de belangrijkste gedachte en kijkt welke bewijzen daar voor en tegen zijn te bedenken (alsof je een rechtszaak zou gaan houden). Vervolgens kijk je of je de gedachte kan onderzoeken met een experiment. Vaak gaat het om een verwachtingsrelatie ' Als ... dan..' Daarbij vraag je zelf hoe je nu kunt testen of deze gedachte waar is.

 

Comment author said

Door Gaby op 11 maart 2015 om 17:39

Ondertussen zij we weer een maand verder en hebben we niet stilgezeten.
Ik heb mijn doel wat aangepast. In april wil ik graag weer een keer meedoen aan een wedstrijd en daar zijn we druk voor aan het oefenen, afgewisseld met ons oorspronkelijke doel. Het staat dus op een wat lager pitje wat betreft het werken at liberty.
Dit heb ik weer meer opgepakt met mijn andere paard. Met haar wil ik dan ook deze zomer mijn liberty level 3 auditie opnemen en insturen. Tot nu toe gaat dit super en zou dit als we doorgaan zoals we nu bezig zijn zeker moeten lukken.

 

Plaats een reactie


*